Skip to main content Skip to main nav
Skip to agendaresultaten filter

Symposium 'Slim Malen: de nieuwe standaard?'

Op 14 maart 2019 staat het nieuwe malen op de agenda. We bespreken met elkaar wat de resultaten zijn van het project 'Slim Malen' en welke mogelijkheden er zijn om het waterbeheer slimmer, flexibeler en duurzamer te maken. Wordt malen op zon en wind de nieuwe standaard?

Aanmelden

Gemalen verbruiken na rwzi’s de meeste energie in het regionale waterbeheer. Jaarlijks gaat het om 150 gigawattuur – het equivalent van 45 duizend huishoudens. Met ‘Slim malen’ kan daar 20 procent op worden bespaard. Dat levert de waterschappen behalve geld ook een flinke vermindering van CO2-uitstoot op.

Waterschappen maken al gebruik van datasystemen om het beste moment te bepalen waarop boezem- en poldergemalen worden aan- en uitgezet. Deze houden rekening met zaken als weervoorspellingen, wateroverschotten en energietarieven (dag-nacht). Slim Malen gaat een stap verder. Er kan nu ook rekening gehouden worden met het aanbod schone energie op de energiemarkt, variaties in de opvoerhoogte en het pomprendement. Slim Malen zorgt ervoor dat er minder gemalen hoeft te worden. En als er moet worden gemalen, gebeurt dat met optimaal gebruik van het (duurzame) energieaanbod.

Wat gaan we doen?
In het ochtendprogramma bespreken we de resultaten van het project 'Slim Malen'. Dat doen we zowel vanuit het perspectief van de waterbeheerder als van de energiemarkt. Verder bieden we een doorkijk naar het waterbeheer van de toekomst. ’s Middags is het tijd voor verdieping. Dat doen we met presentaties en workshops over Slim-Malenpilots en andere initiatieven in polders en riviergebieden. Hiernaast komt er een specifieke sessie voor energie-inkopers en een sessie die dieper ingaat op de techniek die Slim Malen mogelijk maakt: RTC Tools.

Het programma staat als download onderaan de pagina.

Waar gaat het plaatsvinden?
Het symposium wordt gehouden in Amersfoort, op loopafstand van het station. Slim Malen gaat uiteindelijk naast energiebesparing vooral over CO2-uitstootreductie. Daarom hebben we bewust gekozen voor een goed bereikbare locatie om iedereen de kans te geven CO2-arm met het openbaar vervoer naar het symposium te komen.

Meer weten?
Kijk op www.slimmalen.nl.
 
Op de hoogte blijven
Wilt u op de hoogte blijven van de programma's, projecten en bijeenkomsten van STOWA? > Meld u direct aan voor onze digitale nieuwsbrief

 

Wat is slim malen?