Programma

Professionaliseren Instandhouding Waterkeringen

In het programma Professionaliseren Instandhouding Waterkeringen (PIW) werken STOWA en Rijkswaterstaat WVL aan het verbeteren van de hoogwaterwaterveiligheid. We ondersteunen waterkeringbeheerders bij het professionaliseren van de inspectie en het beheer & onderhoud van waterkeringen.

Meer weten?

Onze thema's

Risicogestuurd B&O

STOWA en Rijkswaterstaat helpen waterkeringbeheerders in dit project met de implementatie van een vorm van risicogestuurd beheer en onderhoud aan de waterkeringen. Hiermee zijn ze (beter) in staat om op ieder gewenst moment een goed beeld te hebben van de toestand van de waterkringen. Dit is nodig om invulling te geven aan de Zorgplicht.

Meer informatie

Zorgplicht Praktijkvoorbeelden

De Zorgplicht vereist dat waterkeringbeheerders op ieder moment kunnen laten zien dat hun primaire waterkeringen voldoen aan de gestelde veiligheidsnorm. STOWA en Rijkswaterstaat helpen waterkeringbeheerders om dit praktisch handen en voeten te geven, onder meer door het verzamelen en uitwisselen van geslaagde praktijkvoorbeelden.

Meer informatie

Bekleding van waterkeringen

De bekleding van dijken – of die nu bestaat uit steen, asfalt, gras of kruiden - speelt een belangrijke rol bij het waarborgen van de veiligheid. Binnen dit thema ondersteunen we waterkeringbeheerders met het verzamelen, bundelen en verspreiden van (actuele) kennis over de sterkte en effectiviteit van diverse typen dijkbekleding.

Meer informatie

Plaagsoorten in en op de dijk

Sommige planten en dieren kunnen een negatief effect hebben op de sterkte van de waterkeringen. Denk aan Japanse duizendknoop, rivierkreeften en bevers. Wij bieden waterkeringbeheerders handvatten voor de beheersing, dan wel bestrijding van plaagsoorten in op de dijk.

Meer informatie

Kennisdagen

Tijdens de jaarlijkse PIW-kennisdagen brengen we waterkeringbeheerders en waterkeringexperts bij elkaar om kennis te delen, informatie uit te wisselen en nieuwe inzichten op PIW-gebied met elkaar te delen.

Meer informatie

Hiermee helpen we je verder!

De Digigids

DigiGids is dé nationale catalogus voor schade aan waterkeringen. De gids biedt een referentiekader voor de kwaliteit van de uiteenlopende onderdelen waaruit waterkeringen zijn opgebouwd. Voor de duiding van de kwaliteit zijn vier classificaties onderscheiden: goed, redelijk, matig en slecht.

Naar de Digigids

Kennisatlas Waterkeringen

De Kennisatlas Waterkeringen geeft een overzicht van de verschillende gremia die zich bezighouden met het waterkeringenbeheer in Nederland. Dit helpt waterkeringenbeheerders bij het versterken van hun netwerk en het vinden van de juiste ingang voor het stellen van hun vragen.

Naar de Kennisatlas

De Handreiking Inspectie Waterkeringen

De Handreiking Inspectie Waterkeringen biedt waterkeringbeheerders handvatten voor het goed inrichten, organiseren en uitvoeren van inspecties.

Naar de Handreiking Inspectie Waterkeringen

Handreiking grasbekledingen

De handreiking grasbekleding is hét kennisplatform voor grasbekleding op waterkeringen. Het biedt waterkeringbeheerders, projectleiders en ecologen ondersteuning bij het dagelijks werk aan de grasbekleding op waterkeringen.

Naar de Handreiking grasbekledingen

Komende evenementen

Gras/Maaidagen 2024 #2: Hoe stuur je op de gewenste grasmatkwaliteit?

Het beoordelingsinstrumentarium WBI2017 geeft voorschriften voor het beoordelen van de sterkte van de grasbekleding. Deze grassterkte is vaak niet het enige doel op de waterkering, biodiversiteit wordt steeds belangrijker en gelukkig gaat dat vaak prima samen met een sterke zode. Maar hoe bepaal je de grasmatkwaliteit voor zowel sterkte als biodiversiteit en hoe stuur je daarop? Daar draait het tijdens de maaidagen 2024. Deze tweede gras/maaidag wordt gehouden bij Waterschap Vallei en Veluwe. (Foto agenda-overzicht: Vallei en Veluwe)

Lees meer
t/m

Tweedaags symposium dynamisch kustbeheer: 'Stuifkuilen en wat verder nog voorbij waait'

Op woensdag 27 november en donderdag 28 november vindt er weer een symposium over dynamisch kustbeheer plaats. Het thema is 'Stuifkuilen en wat verder nog voorbij waait'. Dit keer nemen we een kijkje in het Deltagebied, om precies te zijn op Schouwen-Duivenland en Walcheren. We verblijven in Renesse. Je eventuele hotelovernachting is voor eigen rekening.

Lees meer

Het laatste waterkeringnieuws

Nieuw programmaplan ORK: verder onderzoek naar integrale veiligheidsbenadering

Onlangs kwam het vijfde programmaplan uit van het Ontwikkelprogramma Regionale Keringen (ORK), periode 2024-2027. Het programma richt zich sinds het begin van deze eeuw op kennisontwikkeling rondom de sterkte en veiligheid van regionale keringen. Directe aanleiding ervoor was de regionale-dijkafschuiving bij Wilnis in 2003. Belangrijke aandachtspunten voor de komende planperiode zijn de integrale veiligheidsbenadering, het concept water en bodem sturend en het toets- en ontwerpinstrumentarium.

Lees meer

Succesvolle PIW-kennisdag waterkeringen

Zo’n 350 enthousiaste waterkeringprofessionals togen op donderdag 11 april naar Burgers’ Zoo in Arnhem om de 21e Kennisdag Waterkeringen bij te wonen. Er kwam een divers gezelschap van experts uit de waterwereld op af: de wetenschap, het bedrijfsleven, de overheid, het onderwijs en natuurlijk de waterschappen. Het thema was 'Dijkbeheer onder veranderende omstandigheden'. Het programma had een internationaal tintje met cases uit Vlaanderen en Duitsland.

Lees meer

Wel of geen wel?

In 2017 is gestart met het landelijk registreren van zogenoemde zandmeevoerende wellen. Voor dit project zijn er bij de hoogwaters van Januari 2018 diverse infrarood metingen, landmeetkundige registraties en innovatieve metingen uitgevoerd. Daarnaast is de bestaande landelijke database aangevuld en openbaar gemaakt. Onlangs werd het portaal geheel vernieuwd en aangevuld met luchtfoto’s en infraroodbeelden, gemaakt vanuit een vliegtuig, van wellen die gemaakt zijn tijdens het hoogwater rond de jaarwisseling 2023-2024.

Lees meer

Contact

Ellen Daamen, projectsecretaris PIW

Telefoon: 06-12302619

piw@stowa.nl