
In het programma Professionaliseren Instandhouding Waterkeringen (PIW) werken STOWA en Rijkswaterstaat WVL aan het verbeteren van de hoogwaterwaterveiligheid. We ondersteunen waterkeringbeheerders bij het professionaliseren van de inspectie en het beheer & onderhoud van waterkeringen.
Meer weten?Onze thema's

Risicogestuurd B&O
STOWA en Rijkswaterstaat helpen waterkeringbeheerders in dit project met de implementatie van een vorm van risicogestuurd beheer en onderhoud aan de waterkeringen. Hiermee zijn ze (beter) in staat om op ieder gewenst moment een goed beeld te hebben van de toestand van de waterkringen. Dit is nodig om invulling te geven aan de Zorgplicht.
Meer informatie
Zorgplicht Praktijkvoorbeelden
De Zorgplicht vereist dat waterkeringbeheerders op ieder moment kunnen laten zien dat hun primaire waterkeringen voldoen aan de gestelde veiligheidsnorm. STOWA en Rijkswaterstaat helpen waterkeringbeheerders om dit praktisch handen en voeten te geven, onder meer door het verzamelen en uitwisselen van geslaagde praktijkvoorbeelden.
Meer informatie
Bekleding van waterkeringen
De bekleding van dijken – of die nu bestaat uit steen, asfalt, gras of kruiden - speelt een belangrijke rol bij het waarborgen van de veiligheid. Binnen dit thema ondersteunen we waterkeringbeheerders met het verzamelen, bundelen en verspreiden van (actuele) kennis over de sterkte en effectiviteit van diverse typen dijkbekleding.
Meer informatie
Plaagsoorten in en op de dijk
Sommige planten en dieren kunnen een negatief effect hebben op de sterkte van de waterkeringen. Denk aan Japanse duizendknoop, rivierkreeften en bevers. Wij bieden waterkeringbeheerders handvatten voor de beheersing, dan wel bestrijding van plaagsoorten in op de dijk.
Meer informatie
Kennisdagen
Tijdens de jaarlijkse PIW-kennisdagen brengen we waterkeringbeheerders en waterkeringexperts bij elkaar om kennis te delen, informatie uit te wisselen en nieuwe inzichten op PIW-gebied met elkaar te delen.
Meer informatieHiermee helpen we je verder!
De Digigids
DigiGids is dé nationale catalogus voor schade aan waterkeringen. De gids biedt een referentiekader voor de kwaliteit van de uiteenlopende onderdelen waaruit waterkeringen zijn opgebouwd. Voor de duiding van de kwaliteit zijn vier classificaties onderscheiden: goed, redelijk, matig en slecht.
Naar de DigigidsDigispectie
Digispectie is een softwaretool voor het digitaal opnemen en uniform vastleggen van schades aan waterkeringen bij visuele inspecties. De tool werd ontwikkeld binnen PIW en wordt nu zakelijk doorontwikkeld, beheerd en onderhouden door RPS.
Naar DigispectieKennisatlas Waterkeringen
De Kennisatlas Waterkeringen geeft een overzicht van de verschillende gremia die zich bezighouden met het waterkeringenbeheer in Nederland. Dit helpt waterkeringenbeheerders bij het versterken van hun netwerk en het vinden van de juiste ingang voor het stellen van hun vragen.
Naar de KennisatlasDe Handreiking Inspectie Waterkeringen
De Handreiking Inspectie Waterkeringen biedt waterkeringbeheerders handvatten voor het goed inrichten, organiseren en uitvoeren van inspecties.
Naar de Handreiking Inspectie WaterkeringenHandreiking grasbekledingen
De handreiking grasbekleding is hét kennisplatform voor grasbekleding op waterkeringen. Het biedt waterkeringbeheerders, projectleiders en ecologen ondersteuning bij het dagelijks werk aan de grasbekleding op waterkeringen.
Naar de Handreiking grasbekledingenKomende evenementen
Kennisdag Graverij in Waterkeringen: Waterveiligheid en ecologie: natuurlijk een uitdaging /een natuurlijke uitdaging
Op woensdag 28 juni 2023 vindt in Burgers’ Zoo de Kennisdag Graverij in Waterkeringen plaats. Deze wordt georganiseerd door STOWA/Rijkswaterstaat samen met het kenniscentrum bever. Op deze dag gaan waterkeringbeheerders, weg- en spoorwegbeheerders en collega’s die werken aan natuurbescherming van Provincie en natuurbeschermingsorganisaties met elkaar in gesprek over de vraag: hoe kunnen we veilig en duurzaam samenleven met bever en das?
Lees meerKennisdag Graverij Waterkeringen, Bedrijvenmarkt
Op woensdag 28 juni 2023 vindt in Burgers’ Zoo in Arnhem de Kennisdag Graverij in Waterkeringen plaats. Deze bijeenkomst organiseren STOWA en Rijkswaterstaat samen met het Kenniscentrum Bever. Bent u een ondernemer die een bijdrage levert aan het oplossen van het graverijplobleem in dijken, bijvoorbeeld detectie en monitoring, preventieve maatregelen, noodmaatregelen bij graverij, ecologisch advies? Dan nodigen wij u van harte uit om uw kennis en producten te delen op de Kennisdag Graverij in Waterkeringen.
Lees meerKennisdag Instandhouding Waterkeringen #20 (2023), 'Een dijk van een Generatie'
Op donderdag 29 juni 2023 vindt in Burgers’ Zoo de PIW-kennisdag plaats. We blikken terug op en we kijken vooruit naar het onderzoek en de instandhouding van onze waterkeringen. Dit alles met speciale aandacht voor zowel de ‘jonge’ als de ‘ervaren’ waterkeringbeheerder. Tijdens deze 20ste kennisdag nemen we ook afscheid van Ludolph Wentholt als programmamanager waterveiligheid bij STOWA.
Lees meerHet laatste waterkeringnieuws
Zorgplicht: Kopzorg? En andere urgente waterkeringthema’s…
Op 11 mei vond in het provinciehuis Utrecht de jaarlijkse Kennisdag Regionale Waterkeringen plaats. Tijdens deze dag kwam een groot aantal actuele en urgente waterkeringonderwerpen voorbij. Om maar eens wat te noemen: moeten we toe naar een integrale risicobenadering van (regionale) waterveiligheid? Overschrijdingskans of overstromingskans? Hoe beheersen we graverij? Hoe geven we met elkaar invulling aan de zorgplicht en wat behelst continu inzicht daarbij precies? Er was kortom heel veel om met elkaar over van gedachten te wisselen.
Lees meerGratis naar de Kennisdag Instandhouding Waterkeringen #20!
Op donderdag 29 juni 2023 vindt in Burgers’ Zoo de jaarlijkse PIW-kennisdag plaats, met als thema 'Een dijk van een generatie'. Het is alweer de twintigste editie en dat laten STOWA en Rijkswaterstaat niet ongemerkt voorbij gaan. Deze bijzondere jubileumeditie kun je namelijk gratis bijwonen!
Lees meerPolder2C's: Dijken zijn sterk, graverijen zwakke plek
“Onze dijken zijn sterk, maar graverijen vormen een zwakke plek. Dan kan het opeens heel snel misgaan als er veel water over de dijk stroomt.” zegt Ludolph Wentholt. Dit is één van de hoofdconclusies die hij trekt na drie jaar onderzoek in het Polder2C’s project. Tijdens het project werden in de Vlaams-nederlandse Hedwige-Prsoperpolder allerlei dijkbezwijkproeven uitgevoerd.
Lees meer