Skip to main content Skip to main nav

27 oktober 2024

Beversymposium: leven met de bever is ‘package deal’

Donderdag 17 oktober 2024 vond bij de provincie Overijssel het jaarlijkse symposium plaats van het Kenniscentrum Bever. Tijdens de dag bleek dat - zoals iemand het verwoordde - leven met de bever een ‘package deal’ is. Je kunt niet genieten van de voordelen zonder de nadelen, en vice versa.

> Bekijk de presentaties van deze dag op video

 

De dag werd geopend door dagvoorzitter Marcel van Dijk, waarna gastheer Ben van Dinther het beverbeleidsplan van de provincie Overijssel toelichtte. Hanneke Kloosterboer van Waterschap Aa en Maas en STOWA liet vervolgens zien wat je kunt leren van Duitsland en Verenigd Koninkrijk, die met soortgelijke bevervraagstukken te maken hebben. Zo zijn er in Duitsland meerdere hoogwatervluchtplaatsen gemaakt en was er discussie over het wel of niet toepassen van schrikdraad. Internationaal met elkaar samenwerken is dus erg belangrijk en leerzaam.

Wiet van Bragt van Waterschap Aa en Maas gaf als inleiding op de paneldiscussie aan waar we volgens hem nu staan in het duurzaam samenleven met de bever, en welke volgende stappen nodig zijn. Hij sloot af met de conclusie dat als bevers ruimte krijgen mens én dier profiteren. Natuurlijk kan dit niet overal, maar zonder draagvlak kan dit straks nergens. Aan de paneldiscussie namen Luuk Boerema (onafhankelijk juridisch adviseur), Hennie Roorda (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat; DGWB), Joep Crombag (Natuurmonumenten) en Ray Dorgelo (persoonlijke titel, inwoner Limburg) deel. Zij discussieerden over drie stellingen: het al dan niet doden van bevers, wel of niet ingrijpen op de beverpopulatie en het aanwijzen van gebieden waar bevers wel of juist niet welkom zijn werden bediscussieerd.

Na deze discussie konden de aanwezigen deelnemen aan verschillende soorten workshops en interactieve lezingen. De nieuwste ontwikkelingen kwamen aan bod, uiteenlopend van technieken als glasvezel en robots om bevergraverij op te sporen, uitdagingen met beverdammen en natuurdoelen, ervaringen met hoogwater tot het maken van risicoanalyses. Vervolgens liet Hennie Roorda van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (DGWB) zien hoe ver de landelijke beveraanpak is. Daarin worden een handelingskader voor het nemen van preventieve maatregelen, een nationaal beverprotocol en een voorstel voor monitoring ontwikkeld.

De dag werd afgesloten met twee positieve verhalen over de bever. Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer Flevoland liet zien waarom het duurzaam samenleven in Flevoland zo goed gaat. En als afsluiting liet Britt van Zelst (Wageningen University & Research/NIOO-KNAW) zien dat de bever meer is dan alleen een knuffeldier en lastpak. Ze vertelde over de voordelen van bevers voor zowel mens als natuur. Leven met de bever is een package deal: we kunnen niet genieten van de voordelen zonder de nadelen, en vice versa. De uitdaging zit volgens haar in het op een duurzame manier met de bever leren samenleven.