Skip to main content Skip to main nav
Skip to agendaresultaten filter
project

CoP Beken en Rivieren: webinar ‘Hebben rivieren rechten?’

Op 7 april 2022 ben je van harte welkom om deel te nemen aan een webinar waarin we kijken naar de mogelijkheden om rechten toe te kennen aan wateren, zoals rivieren. Hoogleraar Europees en nationaal waterrecht Marleen van Rijswick (Universiteit Utrecht) is gastspreker.

Uitzending gemist; STOWA YouTube

In 2017 werd de Whanganui rivier in Nieuw Zeeland aangemerkt als eerste rivier ter wereld als rechtspersoon – ‘de rivier is zichzelf’ – na een decennialange strijd van de Maori-stam. Sindsdien kunnen voogden van de rivier andere partijen voor de rechter dagen, mochten deze het welzijn van de rivier schaden.

Water speelt een rol in alle rechtsgebieden en in alle grote maatschappelijke discussies. In het licht van de klimaatverandering wordt deze rol eerder groter dan kleiner. Hoogleraar Europees en nationaal waterrecht Marleen van Rijswick (Universiteit Utrecht) houdt zich al jaren bezig met de juridische aspecten van waterbeheer en hamert op het kwetsbare belang ervan. 

Waterjuristen onderzoeken tegenwoordig ook onbekend terrein, zoals de vraag of rivieren rechten moeten hebben, of rechtspersoonlijkheid moeten bezitten. ‘Moet water ook worden beschermd om zijn intrinsieke waarde, en wie komt daar dan voor op?’ Spannende vragen waarover we graag met jou in gesprek gaan.

Wil je meer weten over de rechten van de rivier neem dan een kijkje in het online tijdschrift; 

 ‘Water International’ getiteld: ‘From the law of the river toward the rights of the river?’