Skip to main content Skip to main nav
Skip to agendaresultaten filter

Routes naar een circulaire economie: end-of-pipe volstaat niet

STOWA is een van de projectpartners binnen het onderzoeksprogramma WiCe: Water in the Circulaire Economie. Onlangs werd het WiCe-project 'Circulair water 2050' afgerond. Op 11 april hoort u meer over de resultaten van dit project. Het symposium is vooral interessant voor adviseurs circulaire waterketen, experts in bronbescherming en waterkwaliteit, juristen, strategen, en beleidsadviseurs.

 Recent is het project ‘Circulair Water 2050’ over routes naar een circulaire waterketen afgerond. Binnen dit WiCE-project is voor een referentiegemeente een (visuele) stip op de horizon ontwikkeld voor een circulaire waterketen in 2050. Vervolgens is door middel van backcasting in kaart gebracht welke maatregelen nodig zijn voor de transitie. Uit deze verkenning blijkt dat er een storende ‘periode van erfenis’ is; tijdelijke uitbreiding van zuiveringen voor drinkwater en rioolwater is onvermijdelijk om de kerntaken te blijven vervullen. Maar, end-of-pipe oplossingen gaan niet samen met een Circulaire Economie en de kosten voor extra zuiveringsstappen mogen niet bij de drinkwaterconsument en de belastingbetaler worden neergelegd. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de vervuiler betaalt?

In een vingeroefening met backcasting gaan de deelnemers mogelijke routes verkennen, met input van zes vooraanstaande sprekers waaronder Prof. mr. Marleen van Rijswick. En in de discussies zullen we bespreken hoe deze grote stap richting een circulaire economie kan worden gezet.

Meer informatie en programma