Skip to main content Skip to main nav

WEW-themabijeenkomst over 'rewilding' in het waterbeheer

De Werkgroep Ecologisch Waterbeheer (WEW) organiseert op 15 april een themamiddag over rewilding in het waterbeheer. 'Rewilding' is een relatief nieuwe vorm van natuurherstel waarbij de nadruk ligt op het wilder maken van natuurgebieden, waarbij die natuur meer op eigen benen staat. De focus ligt vaak op duidelijk zichtbare dieren en landschapsvormende processen, en minder op planten. STOWA is inhoudelijk betrokken bij deze bijeenkomst.

De middag start met een presentatie van Liesbeth Bakker, buitengewoon hoogleraar Rewilding Ecology bij Wageningen UR, die ingaat op de mogelijkheden voor rewilding in aquatische systemen. Vervolgens neemt Maarten Veldhuis (Waterschap Vallei en Veluwe) je mee langs de Leuvenumse beek, waar spectaculaire resultaten worden geboekt met beekherstel volgens rewilding-principes. 

Frank Collas (Radboud Universiteit) geeft voorbeelden van rewilding in de grote rivieren. Maar hoe past dit natuurbeeld eigenlijk in het traditionele waterbeheer? René ten Bos, hoogleraar filosofie van de managementwetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen, plaatst deze vraag in een filosofisch kader. De middag wordt afgesloten met een discussie, waarin we op zoek gaan naar mogelijkheden voor een natuur inclusief waterbeheer.

Meer informatie en aanmelden

Opgeven kan via de website van de WEW. Klik HIER. Hier is ook het volledige programma te vinden. Je krijgt vooraf een link toegestuurd om deel te kunnen nemen. Voor leden en geïnteresseerden volgt na de themamiddag om 16:00 de jaarlijkse ledenvergadering van de WEW, waarin we dit jaar de toekomst van de vereniging willen verkennen.

Via onderstaande link lees je meer over de achtergronden van Rewilding.

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/effecten-van-rewilding/