Skip to main content Skip to main nav

19 juli 2018

Droogteadviezen grasbekleding

De droge zomer biedt waterkeringbeheerders stof tot nadenken. De grasbekleding van dijken en kaden droogt uit, maar er zijn ook nog groene taluds te vinden. Wat gebeurt er met de vegetatie en waar moeten dijkbeheerders rekening mee houden?

Als gevolg van het uitblijven van substantiƫle neerslag is er in een aantal gevallen sprake van serieuze droogte-stress bij grasbekleding op dijken. Droogtestress is het verschijnsel dat grasbekleding te lijden heeft onder droogte. Het team achter de Handreiking Grasbekleding van STOWA heeft op handreikinggrasbekleding.nl een pagina ingericht met meer informatie over dit verschijnsel en met antwoorden op veelgehoorde vragen, zoals:

  • Wat is het grootste risico voor de grasbekleding bij extreme droogte?
  • Welk risico bestaat er voor de grasbekleding later dit jaar, en waar moeten beheerders rekening mee houden als er later in het seizoen weer regen komt?
  • Is het verstandig om op dit moment nog maaiwerk of begrazing uit te voeren? Hoe bescherm je de graszode het best in deze droogte?
  • Welke onderhoudsmaatregel kun je het best uitvoeren als er niet alleen gras en gewenste kruiden op de dijk staan, maar ook probleemsoorten als distel en brandnetel aanwezig zijn?

Uiteraard blijft het beheer en onderhoud de verantwoordelijkheid van de waterkeringbeheerder zelf. Maar de  gedane handreikingen kunnen u helpen bij het nemen van de juiste maatregelen.