Skip to main content Skip to main nav

26 april 2018

Handreiking KRW-doelen

Op 4 april jl. heeft de Stuurgroep Water, het bestuurlijk overleg tussen bestuurders van de waterschappen, provincies, gemeenten en drinkwaterbedrijven, de ‘Handreiking KRW-doelen’ vastgesteld. De handreiking geeft waterbeheerders duidelijke handvatten en een stappenplan voor het actualiseren van de ecologische doelen en bijbehorende maatregelpakketten die voor Nederlandse oppervlaktewateren zijn opgesteld met het oog op de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Bij de handreiking is tevens een bestuurlijk-juridisch kader verschenen.

Sinds 2009 heeft de Nederlandse implementatie van de KRW veel bijgedragen aan het verbeteren van de ecologische waterkwaliteit. Begin 2022 start de derde planperiode van de KRW, die loopt tot en met 2027. Voordat deze periode start gaan de Nederlandse waterkwaliteitsbeheerders hun eerder vastgestelde ecologische KRW-doelen voor oppervlaktewateren en de daarbij behorende maatregelen actualiseren, zoals de KRW vereist. Deze leggen ze vast in nieuwe stroomgebiedbeheerplannen, die in 2022 in werking treden.

De handreiking biedt beleidsmakers, adviseurs, juristen en bestuurders handvatten voor de actualisatie van de waterkwaliteitsdoelen in Nederland, en het op uniforme wijze toelichten en onderbouwen van mogelijke aanpassingen. De actualisatie van de waterkwaliteitsdoelen moet begin 2019 gereed zijn i.v.m. al lopende regionale en landelijke analyses voor de Delta-aanpak Waterkwaliteit en Zoetwater én voor de regionale KRW-gebiedsprocessen.

Voor meer informatie over de handreiking kunt u contact opnemen met Bas van der Wal van STOWA, 033 460 3200 of via stowa@stowa.nl.