25 juni 2018

Hydrotwin wint Big Data Challenge

Hoe kun je big data inzetten voor waterveiligheid? Die vraag stond centraal tijdens Big Data Challenge Klimaatadaptief Waterbeheer van waterschap Rivierenland, STOWA en de Unie van Waterschappen. Ynformed en Royal HaskonigDHV bedachten samen het winnende idee: de HydroTwin, een digitale variant van de werkelijkheid waarmee je kunt voorspellen hoe het watersysteem zich ontwikkelt.

De HydroTwin maakt gebruik van ‘machine learning’: het systeem leert van zijn eigen resultaten en wordt zo steeds beter. Ynformed en Royal HaskonigDHV ontvangen 40 duizend euro om hun idee verder uit te werken.

Tijdens de Big Data Challenge gingen data-analisten aan de slag met een historische casus over een enorme onweersbui die eind augustus 2015 over het rivierengebied trok. De hevige regenval zorgde voor veel schade en wateroverlast. Aan de analisten de uitdaging om te kijken of het slimmer en beter gebruiken van de destijds beschikbare data overlast had kunnen beperken.

Hierbij konden ze gebruikmaken van verschillende soorten data. Bijvoorbeeld data over het watersysteem en de geografische inrichting van het gebied. Maar ook data over neerslag- en temperatuurmetingen, grondwaterstanden, waterpeilen, stroomdebieten, regelstanden van de stuwen en gemalen en fysisch-chemische data.