Skip to main content Skip to main nav

16 juli 2025

Imke Leenen: tandje erbij als het gaat om veilig water voor mens en dier

Van 15 tot en met 20 juni vond in Amersfoort Watermicro2025 plaats, een internationaal congres over watermicrobiologie. Zo’n 550 deelnemers uit 65 landen werden bijgepraat over de laatste ontwikkelingen op het gebied van ziekteverwekkers in water, zoals het noro-virus, legionella, salmonella en antibioticaresistente bacteriën. Er werd specifiek ingegaan op klimaatverandering en de effecten daarvan op waterveiligheid. We blikken kort terug met Imke Leenen, die namens STOWA in het organiserende comité zat. Foto agenda-overzicht: Oker Moments.

“Als we het in Nederland hebben over de waterkwaliteit, denken we meestal aan ecologische waterkwaliteit. We hebben het bijna nooit over een veilige en gezonde waterkwaliteit voor mens en dier. En dat terwijl er in Nederland best veel kennis op dit gebied is, zoals bleek tijdens dit congres. Onder meer bij KWR, RIVM en universiteiten. Waterschappen: gebruik die kennis, want vraagstukken rond ziekteverwekkers in het water worden steeds urgenter”, zegt Imke Leenen.

Urgentie

Die urgentie komt volgens Leenen onder meer omdat we in Nederland – mede door klimaatverandering – steeds vaker in, op of rond oppervlaktewater te vinden zijn. En die klimaatverandering zorgt ook voor warmer water, waarin ziekteverwekkers vaak beter gedijen. “Het is dus een volksgezondheidsvraagstuk dat steeds urgenter wordt. Daar zouden waterschappen zich bewust van moeten zijn.” 

Toenemende aandacht

Gelukkig neemt de aandacht voor microbiologische waterkwaliteit de laatste tijd wel toe, constateert ze. Dat heeft vooral te maken met het droogte-vraagstuk in Nederland: “We gaan noodgedwongen steeds meer water gebruiken voor allerlei doeleinden. Denk aan het hergebruik van effluent als proces- of drinkwater, ten behoeve van de landbouw, of om grondwater aan te vullen. Daarbij wordt terecht steeds vaker ook de vraag gesteld hoe we dat op een veilige manier kunnen doen.” 

Binden en boeien

Leenen vond het verheugend om te zien dat er veel jonge waterprofessionals aanwezig waren tijdens deze bijeenkomt: “Daar hadden we als organisatie op ingezet, en het dat is gelukt. Daar ben ik heel tevreden mee. In de slipstream daarvan hebben we tijdens dit congres ook geëxperimenteerd met andere manieren van presenteren, bijvoorbeeld via storytelling en kunst. Juist om jongeren te binden en te boeien. Er ontstond daardoor een jeugdig elan tijdens het congres. En iets om in het achterhoofd te houden voor toekomstige bijeenkomsten.” 

Hoewel STOWA wel het een en ander doet op het gebied van de  microbiologische aspecten van water, mag er volgens Leenen nog wel een tandje bij. We lopen voorop bij rioolwatersurveillance, ooit gestart om de ontwikkeling en verspreiding van het Corona-virus te monitoren. Maar er speelt veel meer. Denk aan antibioticaresistente bacteriën in afvalwater, of hergebruik van effluent. Wat zijn de microbiologische uitdagingen? En zoals gezegd: het wordt om meerdere redenen steeds urgenter.”

Meer weten?

Op de website van het congres – www.watermicro2025.nl – vind je onder het tabblad ‘Abstract Book and Posters’ een schat aan informatie over de presentaties die zijn gehouden en de posters die werden gepresenteerd tijdens dit congres.