Skip to main content Skip to main nav

27 oktober 2020

Japan vs Japan

Niet met verdelgingsmiddelen, maar met bladvlooien wil een groep onderzoekers de Japanse duizendknoop bestrijden. Het onkruid is een invasieve exoot, die zich extreem snel verspreidt en die schadelijk is voor gebouwen en leidingen, maar ook wegen en dijken (m.n. dijkbekledingen). De Japanse bladvlo moet uitkomst bieden. Ook STOWA is bij het onderzoek betrokken.

Na uitgebreid onderzoek in kassen werden op 22 oktober jl. een paar duizend gekweekte bladvlooien uitgezet op drie testlocaties in de natuur. Dan moet blijken hoe ze het onder Nederlandse weersomstandigheden doen en hoe schadelijk ze zijn voor de duizendknoop. "De bladvlooien zuigen aan de bladknoppen, waardoor bladeren zich niet goed kunnen ontwikkelen. Het idee is dat dit de wortelstok uitput en het onkruid niet meer zo snel kan groeien", legt Janny Vos van CABI uit. Dit kennisinstituut is gespecialiseerd in de biologische bestrijding van invasieve exoten en een van de partijen die het huidige onderzoek uitvoeren. "We beginnen met een David en Goliath-situatie. De insecten zijn heel klein en teer, zo groot als een luis, ze zouden opgegeten kunnen worden of het kan ineens gaan vriezen. In de klimaatzaal, met constante temperaturen en vochtigheid, werkte het fantastisch. Of het in de natuur ook zo gaat werken, moeten we afwachten." Vos hoopt dat de dieren ergens de komende jaren echt kunnen worden ingezet. "Als het lukt, gaan we ze massaal kweken en loslaten."

Verstoren

Het is volgens Vos voor het eerst dat een exotisch organisme in de natuur mag worden uitgezet om een schadelijke plantensoort te bestrijden. Er gingen jaren aan vooraf vanwege onder meer nationale en internationale afspraken en regelgeving.

"Het is niet eenvoudig om een insect te selecteren en los te laten op een plek waar die niet hoort, eerst moet je uitsluiten dat andere planten en insecten er last van krijgen. We hebben het op meer dan 100 plantensoorten getest. Daar nam de bladvlo geen hapje van."

Op welke drie locaties door Nederland de bladvlooien worden uitgezet, wil Vos niet zeggen. De onderzoekers zijn bang dat mensen de proef dan komen verstoren. "Er zijn allerlei opinies over dit soort werk, sommige mensen zeggen dat er geen exoten moeten worden toegevoegd. Je zou de proef helemaal kunnen verstoren als je erdoorheen gaat banjeren."

Bron: NOS.nl

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een consortium van CABI, Universiteit Leiden, Koppert en Probos in samenwerking met financierende partijen. De Stichting toegepast Onderzoek Waterbeheer STOWA coƶrdineert het onderzoek in opdracht van de probleemhouders.

In STOWA ter Info 75 (winter 2019), het kwartaalmagzine van STOWA, verscheen een uitgebreid achtergrondverhaal over dit onderzoek. > Lees het artikel