Skip to main content Skip to main nav

6 november 2019

Kaumera wint Aquatech Innovation Award

Kaumera Nereda® Gum is de grote winnaar van de toonaangevende Aquatech Innovation Awards 2019. Deze nieuwe biobased grondstof, die wordt gewonnen uit het korrelslib afkomstig van het Nereda® -zuiveringsproces, heeft de categorie 'Innovatie - nog niet op de markt' gewonnen. Bovendien werd Kaumera uitgeroepen tot overall winnaar.

De Aquatech Innovation Awards zijn bedoeld om innovaties en technologieën te erkennen die grote impact zullen hebben op de wereldwijde watermarkt. De Projectpartners Royal HaskoningDHV, TU Delft, Waterschap Rijn en IJssel, Waterschap Vallei en Veluwe, STOWA en biotechnologiebedrijf Chaincraft zijn verheugd dat Kaumera als allerbeste wordt beoordeeld als het gaat om nieuwe en innovatieve watertechnologieën. Dit jaar zijn door de deskundige jury in totaal 12 genomineerden geselecteerd uit een indrukwekkend aantal inzendingen.  De jury koos in vier categorieën een winnaar en een overall winnaar.

Kaumera is een unieke grondstof, die kan worden gebruikt als biostimulant, lijm- of bindstof of in coatings en composieten. Dit maakt Kaumera tot een veelbelovend alternatief voor materiaal uit fossiele grondstoffen. Begin oktober werd in Zutphen de eerste grote Kaumera extractie installatie officieel geopend en in het voorjaar van 2020 opent de tweede installatie in Epe. De introductie van Kaumera is een enorme stap voorwaarts voor de terugwinning van grondstoffen en de circulaire economie. Het gebruik van Kaumera als duurzame biopolymeer vermindert de hoeveelheid fossiele grondstoffen en de eerste generatie biomassa die nodig is. Bovendien vermindert de Kaumera-productie het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen bij de afvalwaterzuivering.

Kaumera is het resultaat van intensieve samenwerking binnen het Nationaal Alginaat Ontwikkel Programma (NAOP) tussen TU Delft, Royal HaskoningDHV, Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA), Waterschap Vallei en Veluwe, Waterschap Rijn en IJssel en het biotechnologiebedrijf ChainCraft. Elke partner heeft een deel van de kennis en expertise ingebracht om deze grondstof te onderzoeken, ontwikkelen, produceren en vermarkten.

 

Kaumera wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies van de Europese Unie (LIFE), de Rijksoverheid (RVO, DEI) en de provincie Gelderland, met medewerking van Friesland Campina en de kopgroep binnen de Energie- en grondstoffenfabriek (waterschappen die zich specifiek met Kaumera bezighouden).

Aquatech Amsterdam

De prijswinnaar werd op 4 november bekendgemaakt tijdens de openingsceremonie van de Amsterdam International Water Week en het Aquatech Amsterdam. Een excursie naar de Kaumera grondstoffenfabriek in Zutphen op 7 november a.s. is onderdeel van deze week. Inschrijven hiervoor is nog mogelijk:  https://www.amsterdamiww.com/excursion-kaumera-and-the-calcite-factory/.

Voor meer informatie over Kaumera, zie www.kaumera.com.

(Bron: RHDHV)