Skip to main content Skip to main nav

22 maart 2024

PHA2USE wint Europese prijs voor duurzame innovaties

PHA2USE, het project voor de ontwikkeling van een natuurlijke plasticvervanger - Caleyda - uit afvalwater, heeft de European Public Sector Award (EPSA) gewonnen. Dit is een prijs voor duurzame innovaties van overheidsinstanties in Europa. De uitreiking was in het provinciehuis in Maastricht. Uit 27 landen waren in totaal 151 projecten ingediend voor drie categorieën. STOWA is al langere tijd betrokken bij de ontwikkeling van de grondstof.

Het geheim van de natuurlijke plasticvervanger Caleyda zit in het slib, het restproduct van de zuivering van huishoudelijk afvalwater. Dat slib bestaat voor het overgrote deel uit bacteriën. In een speciale proeffabriek in Dordrecht krijgen de bacteriën extra voedingsstoffen toegediend. Daardoor produceren ze extra van de stof polyhydroxyalkanoaat (PHA).Deze stof vormt de basis voor deze natuurlijke plasticvervanger. Bedrijven kunnen dit product gebruiken voor toepassingen waar nu plastic voor wordt gebruikt die vervaardigd is uit fossiele brandstoffen (fossiele plastics). 

Het materiaal heeft de voordelen van plastic maar niet de nadelen. Het is licht en goed in vorm te brengen. Het is verwerkbaar als plastic én volledig biologisch afbreekbaar. Dit materiaal heeft een snelle afbreektijd onder natuurlijke omstandigheden. Binnen een jaar is het in de bodem afgebroken. Een ander voordeel is dat de plasticvervanger wordt gemaakt uit organische reststromen. In dit geval uit bacteriën die vrijkomen bij het zuiveringsproces. Die bacteriën concurreren niet met andere grondstoffen die voor de productie van andersoortige bioplastics worden gebruikt. Die grondstoffen, zoals suikers uit mais of palmolie, zijn namelijk vaak belangrijk voor de voedselproductie.

 In juli 2023 overhandigde de projectpartners de eerste kilo's Caleyda aan het bedrijf Maan Group. Dat bedrijf maakt er afbreekbare plantenpotjes van (growcoons) en test die in de teelt van gewassen. Jaarlijks stoppen kwekers honderden miljoenen potjes in de grond. 

De toepassing van Caleyda kan milieuwinst opleveren omdat de ‘growcoons’ volledig circulair zijn en zo het traditionele plastic vervangen.

Waterschap Brabantse Delta is de trekker van het onderzoek naar de productie van deze plasticvervanger. Zij werkt daarbij samen met de collega-waterschappen De Dommel, Fryslân, Hollandse Delta en Scheldestromen. Andere partners die bij deze innovatie zijn betrokken zijn, naast STOWA, de Energie- en Grondstoffenfabriek, de rioolwaterslibverbranders SNB, HVC en de technologie-ontwikkelaars Paques, TU Delft en Wetsus.

Meer weten?

> Bekijk alle berichten die hierover verschenen zijn op onze website

 

De EPSA-awards

De EPSA-awards zijn ingesteld door het Europees Instituut voor Bestuurskunde (EIPA), gevestigd in Maastricht. Met de EPSA-Awards wil deze organisatie ‘constructieve concurrentie in de publieke sector bevorderen en excellentie belonen’. Ook het oplossen van administratieve problemen is een doelstelling van deze prijs. De mate van relevantie, betrokkenheid van belanghebbenden, impact en duurzaamheid zijn enkele van de criteria waarop de innovaties worden beoordeeld. Meer weten over deze Europese prijs? Kijk dan op: https://www.eipa.eu/epsa-2023/

Foto onder: de prijswinnaars.