Skip to main content Skip to main nav

23 januari 2023

Pieter Waaijer over ‘Ecosysteem van de werkvloer’: Feest van herkenning

Voor Pieter Waaijer, afdelingshoofd bij Vallei en Veluwe, is het verhaal van de mede door JONG waterbeheer ontwikkelde workshop ‘Ecosysteem van de werkvloer’ een feest van herkenning. “Zo herkenbaar en belangrijk,” zei hij na afloop van de workshop. We vragen hem hoe het verbinden van jong en ervaren bij Vallei en Veluwe in de praktijk gaat en wat hij van de jonkies leert. Ook blikt hij terug op hoe de sector constant verandert en geeft hij nieuwe watermensen (en zichzelf!) een goede tip mee.

Pieter Waaijer is met recht een oude rot in het vak. Toen hij begon met werken, waren zijn jongste collega’s nog niet eens geboren. Hij werkt al sinds 1986 bij verschillende waterschappen. Volgens hem veranderde er in de afgelopen veertig jaar ontzettend veel. En dat blijft het doen, zegt hij. De verbinding opzoeken - en faciliteren - tussen generaties en disciplines is daarbij reuze belangrijk. “Nieuwe medewerkers die nu net hun opleiding afronden, zijn breder opgeleid, en geven daarmee een nieuwe draai aan al lang bestaande functieomschrijvingen”, zegt Pieter.

“Jonge medewerkers moeten zich thuis voelen in de organisatie. Daarbij is een rondje langs de bureaus niet genoeg”, meent hij. Dat is wel gebleken in coronatijd. Bij Waterschap Vallei en Veluwe hebben we dat ook gemerkt. Bij ons zijn een paar goede collega’s weggegaan omdat ze hun draai niet konden vinden.”

Tien vragen
Hartsikke jammer, vindt Pieter. Daarom bedachten ze bij Waterschap Vallei en Veluwe de volgende opdracht voor nieuwe medewerkers: Ga aan de hand van tien vragen over ambitie, kwaliteiten en raakvlakken de organisatie rond voor tien gesprekken met uiteenlopende collega’s. "Dat werkt: nieuwe medewerkers vinden veel sneller en beter hun weg in de organisatie.” Opvallend is dat jonge collega’s niet zoveel oog hebben voor de hiërarchie in de organisatie. Pieter geeft een voorbeeld: ‘’Ze lopen zo binnen bij de dijkgraaf en dat is natuurlijk een mooi spontaan gebaar. Die spontaniteit wordt gewaardeerd, maar soms zijn er redenen waarom je niet altijd bij iemand kan langslopen.

 

Denk aan volle agenda’s, veel verschillende verantwoordelijkheden en prioriteiten. En dat is nou precies iets wat je van je ervaren collega’s kan leren: hoe de organisatie daadwerkelijk werkt, wat de spelregels van het ecosysteem zijn.” 

Tip van Pieter aan Pieter
Aan de andere kant nemen jongere medewerkers actuele kennis en andere vaardigheden met zich mee. “Als je al 20 jaar met een bepaald vakgebied bezig bent, is het mooi om te zien welke ontwikkelingen er op dat gebied hebben plaatsgevonden. De nieuwe medewerkers brengen die verrijking.” Als Pieter terugdenkt aan het laatste jaar kan hij zichzelf wel een tip meegeven: minder in hokjes en regeltjes denken. Dat kan heel verfrissend zijn. Zijn jongere collega’s vragen vaak door, en verbreden het perspectief voor zichzelf en voor het waterbeheer.

Tip aan watermensen
Heeft hij ook een tip voor de nieuwe watermensen? “Zeker! Het werk buiten is het leukste dat er is. Zorg zeker in de eerste tien jaar van je werkzame bestaan dat je vaak naar buiten gaat. Daar zie je waar jij binnen aan werkt. Er ontstaat bovendien meer begrip tussen de medewerkers van binnen en buiten, en dat maakt het waterwerk leuker én makkelijker.”

Dit artikel is het eerste in een reeks interviews, getiteld 'Verbinders in het veld'. Hierin gaat JONG waterbeheer iedere twee maanden in gesprek met een verbinder in het waterveld. Wil je meer weten over JONG waterbeheer en de activiteiten? Ga naar www.stowa.nl/jongwaterbeheer