5 mei 2025
Praktijkonderzoek naar innovatieve vorm van capaciteitsuitbreiding bestaande rwzi’s
Praktijkonderzoek moet uitwijzen of met een kleine aanpassing de zuiveringscapaciteit van bestaande rwzi’s met 50 tot 100 procent kan toenemen. De innovatieve methode maakt gebruik van korrelslib in plaats van vlokkig actief slib. Vijf waterschappen, STOWA en advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV tekenden hiervoor een samenwerkingsovereenkomst. Inclusief de bouwwerkzaamheden duurt het project vier jaar. De proef vindt plaats op rwzi Wijk bij Duurstede (foto nieuwsoverzicht).
Vanaf 2033 gelden er strengere eisen voor gezuiverd rioolwater. Daarnaast zorgt de groeiende bevolking voor een steeds grotere hoeveelheid afvalwater. Dit betekent dat de capaciteit van veel zuiveringsinstallaties in Nederland de komende jaren flink moet toenemen. Vaak betekent dit: fysieke uitbreiding, grootschalige bouwwerkzaamheden, meer grondgebruik en hoge investeringen.
Goede resultaten
In een kleinschalige proef op rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) Harnaschpolder van het Hoogheemraadschap van Delfland is geëxperimenteerd met uitbreiding van de zuiveringscapaciteit via gebruik van de continue-korrelslibtechnologie. Dat leverde hoopvolle resultaten op. Het in samenwerking met TU Delft ontwikkelde proces laat zuiveringsbacteriën groeien als korrelslib, maar maakt gebruik van de bestaande procesonderdelen. In de proefopstelling kon tot twee keer zoveel biomassa (zuiveringsbacteriën) in de installatie worden gehouden, waarmee een toename van de zuiveringscapaciteit met 50 tot 100 procent werd behaald. Tegelijkertijd namen de hoeveelheid organische verontreinigingen en de nutriënten stikstof en fosfor in het effluent af. De in dit project samenwerkende partijen hopen deze resultaten nu in een praktijksituatie te kunnen herhalen. Bij een succesvol onderzoek kan deze innovatie ook op andere rwzi’s worden toegepast.
Koplopers maken innovaties mogelijk
Het project is een goed voorbeeld van de manier waarop waterschappen en andere partijen in de watersector samen innovatieve projecten opstarten: een gezamenlijke inspanning, een gezamenlijke verantwoordelijkheid en een gedeeld risico. Maar dus ook vooroplopen bij nieuwe ontwikkelingen en profiteren van de resultaten en opbrengsten. Als deze innovatie ook op praktijkschaal werkt, betekent dit dat de zuiveringscapaciteit van bestaande rwzi’s structureel toeneemt, en de levensduur en dus ook de afschrijving van huidige installaties verlengd wordt. Bovendien vermindert het de druk op de uitvoeringscapaciteit en de krappe arbeidsmarkt.
Tijdspad en voortzetting
De test wordt uitgevoerd op een rwzi van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, in Wijk bij Duurstede. De bouwwerkzaamheden starten binnen enkele maanden. Medio 2026 zal het drie jaar durende praktijkonderzoek starten. Al na één jaar worden de belangrijkste resultaten verwacht. Deze kunnen eventueel leiden tot een tussentijdse aanpassing van de onderzoeksopzet, of mogelijk al ingezet worden bij renovatieplannen van andere zuiveringen. Omdat STOWA deelneemt in het samenwerkingsproject, profiteren alle waterschappen van dit innovatie-traject.
De deelnemende waterschappen in dit project zijn: Waterschap Brabantse Delta, Hoogheemraadschap van Delfland, Waterschap Hollandse Delta, Hoogheemraadschap van Rijnland en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Bij het eerdere pilotonderzoek waren ook TU Delft, Evides Industriewater en Delfluent Services BV betrokken.