Skip to main content Skip to main nav

22 april 2024

Succesvolle PIW-kennisdag waterkeringen

Zo’n 350 enthousiaste waterkeringprofessionals togen op donderdag 11 april naar Burgers’ Zoo in Arnhem om de 21e Kennisdag Waterkeringen bij te wonen. Er kwam een divers gezelschap van experts uit de waterwereld op af: de wetenschap, het bedrijfsleven, de overheid, het onderwijs en natuurlijk de waterschappen. Het thema was 'Dijkbeheer onder veranderende omstandigheden'. Het programma had een internationaal tintje met cases uit Vlaanderen en Duitsland.

Dagvoorzitter Lilian Sikkema, directeur Netwerkmanagement Zee en Delta en coördinerend directeur waterveiligheid bij Rijkswaterstaat, opende de dag en heette iedereen welkom. Er volgde een gefilmde terugblik op het extreme weer van het afgelopen jaar. De beelden van de droogte, stormen en hoogwater pakten direct de aandacht van de aanwezigen. Sikkema benadrukte ermee de urgentie van het onderwerp van deze kennisdag. Wat betekenen de steeds extremere omstandigheden voor het dijkbeheer? Hoe ga je hier mee om? 

Tijdens de dag kregen konden de aanwezigen luisteren naar presentaties uit Vlaanderen en Duitsland over overstromingen aldaar. Maar ook over de samenwerking tussen Defensie en Rijkswaterstaat in Maastricht bij het herstel van de Boscherveldse overlaat. De ochtend werd afgesloten met de PIW-prijzen. Die waren voor Mark Klein Breteler van Deltares en Evelien van de Heijden van waterschap Rivierenland. 

Tijdens het middagprogramma konden de aanwezigen een keuze maken uit uiteenlopende workshops. Daarin werd aandacht besteed aan graverij, bekledingen, crisismanagement en instandhouding onder een veranderend klimaat. Tussendoor konden de deelnemers volop netwerken, of een bezoek brengen aan de interessante bedrijvenmarkt. Dat alles maakte het tot een zeer geslaagde dag.

> Lees een uitgebreid verslag van deze dag