Skip to main content Skip to main nav

16 augustus 2018

Zorgen voor eigen sanitatie

Op 21 juni bespraken ruim 100 deelnemers in Almere de ontwikkelingen op het gebied van nieuwe sanitatie in Flevoland. Tevens liet een aantal ondernemingen zien welke sanitatie-oplossingen zij kunnen bieden aan de toekomstige bewoners van Oosterwold, een bijzondere nieuwbouwwijk waar bewoners zelf zorg dragen voor hun huishoudelijk afvalwater. De dag was georganiseerd door STOWA en stichting RIONED.

>Lees een uitgebreid verslag en bekijk de presentaties

Oosterwold is een groen, agrarisch gebied tussen Almere en Zeewolde. Het gebied wordt stap voor stap ingericht voor wonen, werken en recreëren. Dat doen de nieuwe bewoners zelf, zoveel mogelijk duurzaam, ecologisch en zelfvoorzienend. Ze bouwen niet alleen hun huis, bedrijf of voorziening zelf, ze gaan ook zelf over de wegen, de waterhuishouding, de openbare ruimte, en de sanitatie.

Regie
Tijdens de bijeenkomst werden de sanitatie-ontwikkelingen in Flevoland, en in het bijzonder in Oosterwold, besproken door vertegenwoordigers van gemeente en waterschappen. Veel aandacht was er voor de rol die het bestuur daarin speelt en de keuzes die de verschillende besturen maken. De vrijheden die de burgers in Oosterwold krijgen, gaan ver. Er is echter veel vertrouwen dat zij een en ander uiteindelijk op een juiste manier kunnen invullen.
Drie (toekomstige) bewoners gaven aan dat het hun vaak aan de kennis ontbreekt om goed te kunnen meepraten, te kunnen innoveren en de juiste keuzes te maken. Ze zouden graag zien dat de gemeente meer regie voert en een nadrukkelijke rol speelt bij de verbreiding van kennis. De gemeente zegde dat tijdens de bijeenkomst toe.

Huub Rijnaarts (wur) schetste daarna de huidige onderzoekslijnen en de vragen die er nog liggen. Tony Flameling (waterschap De Dommel) gaf aan hoe stowa met een monitoringprogramma voor decentrale systemen data wil verzamelen over de werking van dergelijke systemen in de praktijk. Jack Crielaard lichtte toe hoe de provincie Flevoland met een challenge en een living lab innovaties en nieuwe ontwikkelingen wil stimuleren.

Samenspel
Tijdens de paneldiscussie werd duidelijk dat een goed samenspel tussen bestuur en (ambtelijke) organisatie van belang is om innovaties te realiseren. De ambities van het bestuur zijn leidend; het is aan de organisatie om er invulling aan te geven. Maar samenwerking tussen burgers, overheden kennisinstituten en bedrijfsleven, is belangrijk om echt iets te realiseren.

Tot slot gaf Bert Palsma (stowa) aan dat nieuwe ontwikkelingen nu nog vaak worden tegengehouden doordat ooit opgestelde beleidsregels als harde wettelijke normen worden geïnterpreteerd. Hij pleit er voor meer naar de doelstellingen van de achterliggende wetgeving te kijken, en met de kennis van nu innovatieve oplossingen te ontwikkelen die aan deze doelstellingen bijdragen.