Skip to main content Skip to main nav

23 mei 2025

Enquête over toiletgebruik op kantoor

De gebouwde omgeving staat voor grote uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. Water wordt een steeds schaarser product en het terugwinnen van grondstoffen uit afvalwater krijgt meer aandacht. In opdracht van STOWA onderzoeken LeAF en DeSaH in het project ‘Nieuwe Sanitatie in Kantoren’ hoe kantoren kunnen bijdragen aan deze uitdagingen. Je kunt hierbij helpen door het invullen van een korte enquête.

Kantoren zijn hotspots waar veel mensen samenkomen. Daarmee ligt hier een grote potentie voor waterbesparing en grondstofterugwinning.  Het is de bedoeling om het watergebruik en de grondstofpotentie van kantoren nauwkeurig in beeld te brengen, om zo te bepalen wat de beste vorm is voor waterbesparing en grondstoffenterugwinning. Er is al veel kennis over de samenstelling van huishoudelijk afvalwater. Maar de kennis over afvalwater uit kantoorlocaties is beperkt. Datzelfde geldt voor de kennis over toiletgedrag en waterverbruik in kantooromgevingen. Uit literatuuronderzoek is al gebleken dat er op dit gebied kennishiaten zijn. Binnen dit project wordt geprobeerd deze kennishiaten zoveel mogelijk weg te nemen. Dat gebeurt via waterverbruiksmetingen (toiletspoelwater), het afnemen van enquêtes naar watergebruik en toiletgedrag op kantoor, en (in een volgende fase) analyses van de samenstelling van kantoorafvalwater. 

Voor een inschatting van de samenstelling van kantoorafvalwater is een enquête opgezet voor kantoormedewerkers. Hierin wordt gevraagd naar ‘toiletgedrag’ op kantoor, en in hoeverre dat verschilt van thuis. Op deze manier kan bijvoorbeeld worden ingeschat wat de verhouding is in watergebruik tussen toiletspoelwater versus andere doeleinden. Maar ook in hoeverre toiletten op kantoor al dan niet voor ontlasting worden gebruikt, en wat mogelijk nog meer door de wc wordt gespoeld. Al deze zaken hebben invloed op de samenstelling van toiletafvalwater.

Op basis van de uitkomsten van de metingen en enquêtes wordt inzichtelijk gemaakt  waar er kansen liggen voor het besparen van water en het terugwinnen van grondstoffen,  en wat daarvan de consequenties zijn. Hierbij wordt expliciet verder gekeken dan enkel de financiële kosten. Circulariteit (bespaarde en herwonnen grondstoffen) en meer subjectieve waarden zoals beheer en onderhoud van het systeem worden ook meegenomen in de afwegingen. 

In een volgende fase van het project is het doel om de uitkomsten van de waterverbruiksmetingen en enquêtes te verifiëren met analyses van kantoorafvalwater. Uiteindelijk moet zo een inschatting gemaakt worden van de water- en grondstofpotentie van kantoren in Nederland.

Meedoen aan deze enquête? Graag! Het invullen neemt niet meer dan een paar minuten in beslag.

>  Volg deze link