Skip to main content Skip to main nav

Mogelijkheden tot optimalisatie van de biologische stikstofeliminatie. RWZI 2000

In het kader van de onderzoekprogramma's RWZI 2000 heeft de vakgroep Bioprocestechnologie van de Technische Universiteit Delft fundamenteel onderzoek uitgevoerd naar mogelijkheden voor verdere optimalisatie van biologische stikstofeliminatie uit afvalwater. Dit rapport bevat de resultaten van dit onderzoek.

Onder andere is de mogelijkheid onderzocht van een één-trap proces voor de biologische stikstofeliminatie via simultane heterotrofe nitrificatie en aërobe denitrificatie in plaats van de doorgaans opeenvolgende autotrofe aerobe nitrificatie en anaërobe denitrificatie. Gedurende dit onderzoek is vast komen te staan dat het modelorganisme Thiospheara pantatropha genetisch instabiel bleek te zijn en de eigenschap tot simultane heterotrofe nitrificatie en aërobe denitrificatie had verloren. Hierdoor alsmede door de benodigde hoge CZV/N-verhouding voor aërobe denitrificatie is deze optie voor verdere optimalisatie als niet kansrijk beoordeeld en is het onderzoek voortijdig beëindigd.

Meer perspectief biedt de mogelijkheid om de hoeveelheid toe te voegen externe C-bron voor conventionele denitrificatie te verlagen door gebruik te maken van de nitriet-route en door de vorming en consumptie van reservestoffen tijdens denitrificatie te optimaliseren. De nitrietroute is bekeken aan de hand van een literatuurstudie, terwijl de rol van reservestoffen experimenteel is vastgesteld.