22 juli 2025
Natuurlijke vijanden inzetten tegen Duizendknoop, Watercrassula en Grote Waternavel
Het inzetten van bladvlooien, mijten en snuitkevers helpt mogelijk bij het beheersen van exotische woekerplanten zoals de Japanse duizendknoop, Watercrassula en Grote waternavel. In het project Biocops waar STOWA in participeert, wordt de komende jaren op verschillende plekken in Nederland onderzoek gedaan met biologische beheersing.
De Japanse duizendknoop, Watercrassula en de Grote waternavel bezorgen waterschappen de nodige problemen. De Japanse duizendknoop verdrijft op dijken en kaden andere vegetatie en tast daarmee de erosiebestendigheid van de dijkbekleding aan. De plant kan ook schade toebrengen aan andere infrastructuur en de biodiversiteit bedreigen. Watercrassula en Grote Waternavel kunnen watergangen dichtgroeien, waardoor de wateraan- en afvoer wordt belemmerd, inheemse planten en waterdieren worden verdrongen en de waterkwaliteit verslechtert. Vandaar dat ook waterschappen meedoen met dit onderzoek.
in het Verenigd Koninkrijk doet CABI, een onafhankelijk instituut dat gespecialiseerd is in onderzoek naar biologische beheersing, al meer dan tien jaar onderzoek naar beheersing van invasieve exotische plantensoorten via de inzet van specifieke natuurlijke vijanden uit het oorspronkelijke verspreidingsgebied van deze planten. Men werkt onder meer aan een specifieke galmijt (Aculus helmsi) tegen Watercrassula, een specifieke snuitkever (Lisonotus elongatus) tegen Grote waternavel en een specifieke bladvlo (Aphalara itadori) tegen Aziatische duizendknopen.
Mede op basis van de resultaten van de CABI-onderzoeken, wordt nu onderzocht of het inzetten van deze biologische beheersers tegen dezelfde invasieve plantensoorten ook in Nederland kans van slagen heeft. Het onderzoek met de galmijt en de snuitkever zijn nieuw in Nederland, het onderzoek met de bladvlo is een vervolg op eerder veldonderzoek in Nederland.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft onmiddels vergunningen afgegeven voor het loslaten van deze drie biologische beheersers in de natuur. Voordat de vergunningen werd afgegeven, is onder andere eerst uitvoerig getest of de biologische beheersers alleen de doelsoorten aanpakken, en geen schade aanrichten aan Nederlandse inheemse plantensoorten.
Op de projectpagina van Biocops vind je veel meer informatie over de achtergronden en voortgang van dit project. Ook krijg je antwoord op veelgestelde vragen. > Ga naar de projectpagina