Skip to main content Skip to main nav

Life-demonstratieproject Aerfit Apeldoorn

In dit EU LIFE-project wordt de werking gedemonstreerd van FHVI, dat staat voor Fast High Volume Infiltration. De techniek maakt gebruik van infiltratieputten waarmee regenwater in het watervoerende pakket in de bodem wordt geïnfiltreerd. Dit beperkt wateroverlast bij hevige piekbuien en zorgt voor een toename van het infiltrerend vermogen van de bodem. FHVI-infiltratieputten vormen een goed alternatief voor steden en bedrijven die hemelwater afkoppelen van het riool.

in dit project worden in de gemeente Apeldoorn in de periode 2019-2021 totaal 150 putten geslagen waarmee regenwater versneld in de bodem kan worden geïnfiltreerd. Deze putten worden twee jaar lang gemonitord. Het project moet het bewijs leveren voor de effectiviteit van de techniek bij extreme regenval (T10-bui: maatgevende bui die eens in de tien jaar optreedt), voor brede toepasbaarheid, schaalbaarheid en gunstige kosten ten opzichte van andere technieken. De resultaten van het project worden gedeeld met overheden en professionals in Nederland en de EU, met als doel door toepassing van FHVI schade door wateroverlast in stedelijke gebieden in de EU te voorkomen.

Achtergrond

De diepte van een FHVI-regenput kan circa 12 tot 20 meter diep zijn. Dieptes zijn afhankelijk van waar het watervoerend pakket zich precies in de bodem bevindt. Het water komt in de put terecht via één of meerdere straatkolken. In de straatkolken wordt het grootste straatvuil, zoals bladeren, tegengehouden. Bovenin de regenput bevindt zich een filter dat het regenwater zuivert tot een hoge kwaliteit. Onderin de afvoerbuis is een spuitmond bevestigd die samen met de druk van de bovenliggende waterkolom de doorloopsnelheid van het water verhoogt. Vervolgens wordt het water in het watervoerend pakket afgevoerd.

In Duitsland en Nederland is de techniek reeds getest bij extreme regenval. Dit is de zogenaamde regenbui T10. Deze bui komt overeen met een piekintensiteit van 5,25 l/sec voor een gebied van 250 m2: een totaal volume van 36 mm/u. De FHVI-techniek heeft de testen goed doorstaan zodat de stap naar een uitgebreide pilotfase gezet kan worden.

De partners van AERFIT zijn:

Het project AERFIT wordt uitgevoerd met financiering vanuit LIFE van de Europese Commissie. 

Hoe werkt een FHVI infiltratieput?