Skip to main content Skip to main nav

Linpor-sponsjes als dragermateriaal bij de aërobe zuivering van rioolwater. RWZI 2000

Bij het Linpor-proces worden kubusvormige sponsjes van polyurethaanschuim als drager van biomassa toegepast in de beluchtingsruimte van een actief-slibinstallatie of in een aparte tank voor nitrificatie van effluent. Het voorliggende rapport geeft de resultaten van het onderzoek naar de toepassing van het Linpor-proces bij de zuivering van stedelijk afvalwater.

Sinds enkele jaren besteedt MT-TNO aandacht aan de toepassingsmogelijkheden van slib-op-dragersystemen bij de zuivering van stedelijk afvalwater. Met de toepassing van dragermaterialen wordt beoogd het gehalte aan biomassa in een reactor aanmerkelijk op te voeren, waardoor bij gelijkblijvende zuiveringsprestaties hogere volumebelastingen toegepast kunnen worden.

Bij het Linpor-proces worden kubusvormige sponsjes van polyurethaanschuim als drager van biomassa toegepast in de beluchtingsruimte van een actief-slibinstallatie of in een aparte tank voor nitrificatie van effluent. Het voorliggende rapport geeft de resultaten van het onderzoek naar de toepassing van het Linpor-proces bij de zuivering van stedelijk afvalwater. Gebleken is dat door het gebruik van de sponsjes een stabieler zuiveringsproces wordt verkregen en een betere nitrificatie, met name bij lagere temperaturen. De CZV-verwijdering nam enigszins toe, maar een lagere slibproduktie is niet geconstateerd.

Het Linpor-proces lijkt derhalve geschikt voor de toepassing in specifieke omstandigheden, zoals verbetering van de processtabiliteit bij overbelaste actief-slibinstallaties of verbetering van de nitrificatie bij net niet of onvolledig nitrificerende installaties. Het proces is echter relatief duur.