Skip to main content Skip to main nav

Normering regionale wateroverlast; opzet en inhoud van het normeringssysteem

Doelstelling van het onderzoek
Dit rapport bevat de resultaten van onderzoek om te komen tot een wateroverlast normeringssysteem. Het betrof de
ontwikkeling van een eenvoudige en praktisch hanteerbare systematiek voor normering van wateroverlast in regionale watersystemen. De systematiek is erop gericht te toetsen of het watersysteem voIdoende bescherming regen wateroverlast biedt voor de onderscheiden grondgebruikstypen. De systematiek moet niet alleen eenvoudig en praktisch hanteerbaar zijn, maar ook (wetenschappelijk) verantwoord en uitlegbaar.

Naar aanleiding van de grootschalige wateroverlast van najaar 1998 is van verschillende zijden de vraag gesteld of de watersystemen nog wel 'op orde' zijn. In het kabinetsstandpunt over het waterbeleid in de 2 1e eeuw 'Anders omgaan met water' is aangegeven dat burgers onvoldoende weten wat ze wel en niet mogen verwachten van de overheid op het gebied van veiligheid en wateroverlast. Een gebrek aan kennis dat mede wordt veroorzaakt door het feit dat ten aanzien van de bescherming tegen wateroverlast de taakstellingen niet helder zijn vastgelegd.

Normering van de bescherming tegen wateroveriast lijkt hierop een logisch antwoord. De afgelopen jaren zijn hiernaar dan ook reeds verschillende onderzoeken uitgevoerd, waaronder het onderzoek 'Hoogwaternormering regionale watersystemen' in opdracht van de Commissie Waterbeheer 21e eeuw.

In het kader van de Startovereenkomst Waterbeleid 2 l e eeuw hebben Rijk. IPO, VNG en UVW hierop een vervolgproject geformuleerd met als doel hoc verkennen op welke wijze en met welke status normering van wateroverlast kan worden ingevoerd. Dit vervolgproject omvat vier onderdelen:
a) de opzet en inhoud van het normeringssysteem;
b) de formalisering van de normering(verantwoordelijkheden, regelgeving);
c) de communicatie over het systeem naar de maatschappij;
d) een leidraad waarin het systeem wordt geoperationaliseerd.