Skip to main content Skip to main nav
Skip to agendaresultaten filter

Symposium 'De noodzaak van afvalwaterprognoses, ook voor gemeenten'

Ben jij bezig met de toekomst van de infrastructuur van de riolering en/of rioolwaterzuiveringen? En wil jij meer weten over de methoden en beschikbare tools om met prognoses inzicht te krijgen in het toekomstig afvalwateraanbod? Meld je dan nu aan voor dit symposium. Foto agenda-overzicht: GAW | stichting RIONED.

Aanmelden

De bestaande waterketen-infrastructuur en rioolwaterzuiveringen worden flink op de proef gesteld. Dat komt onder andere door de effecten van klimaatverandering. Door de herziening van de richtlijn Stedelijk Afvalwater wordt dit extra zichtbaar. Dit betekent dat er keuzes moeten worden gemaakt. Hoe ga je bijvoorbeeld om met de toename van het afvalwater? 

Gemeentes en waterschappen zijn hier allebei verantwoordelijk voor. Maar wie doet wat? En wat is nu de juiste keuze? Een grondige analyse van het huidige systeem in combinatie met mogelijke toekomstige scenario’s helpt bij de onderbouwing. Welke mogelijkheden en instrumenten hebben we om dit samen in beeld te brengen? Daarover leer je meer tijdens dit symposium. 

Voor wie?

Dit symposium is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met investeringen en beleid in de (afval)waterketen. Gemeenten en waterschappen hebben hier allebei een grote rol in, als opdrachtgever én als uitvoerder. Of je nu bestuurder bent, strateeg, innovator, rioleur, prognose professional of adviseur, je bent van harte welkom! 

Wat levert het op?

  • Inzicht in de state of the art voor afvalwaterprognoses en de beschikbare instrumenten.
  • Een inkijkje in de resultaten voor ‘de nieuwe praktijk’.
  • Inspirerende voorbeelden uit Flevoland, Gemeente Rotterdam en vanuit het RIVM.
  • Ruimte om vragen te stellen en de diepte in te gaan tijdens thema sessies. 
  • Nieuwe contacten binnen het werkveld. 

Het programma

Verschillende sprekers vertellen over hun ervaringen en komen met inspirerende voorbeelden uit de praktijk. In willekeurige volgorde, onder andere: Ali Almalla van Waterschap Zuiderzeeland en collega’s van het RIVM en Gemeente Rotterdam. Ook houden we 3 themasessies in de middag. U kunt zich voor een van deze sessies aanmelden op het aanmeldformulier.

Sessie 1: Strategie - inzicht in afvalwater als handvat voor water en bodem 
Deze sessie is gericht op bestuurders en beleidsmakers. Samen verkennen we welke sturingsinformatie afvalwaterprognoses kunnen geven, welke onzekerheden er zijn en hoe gemeenten en waterschappen samen investeringen in de afvalwaterketen kunnen optimaliseren.

Sessie 2: Regionale samenwerking - toepassing prognosetools & kennisbehoefte
Deze sessie richt zich op het gebruik van afvalwaterprognoses in de dagelijkse praktijk van Flevoland. We bespreken de resultaten en beelden uit de prognosetool en verkennen hoe waterschappen en gemeenten de afvalwaterketen kunnen optimaliseren. Zijn er bijvoorbeeld vragen of aanvullende behoeften voor het landelijke programma afvalwaterprognoses?

Sessie 3: Inhoudelijke verkenning - prognoses en waterkwaliteit
Afvalwaterprognoses gaan over waterkwantiteit en de samenstelling (kwaliteit) van het water. We duiken dieper de materie in. Wat is het belang van prognoses binnen de Kader Richtlijn Water en de nieuwe Richtlijn Stedelijk Afvalwater? Waar moeten we meer kennis ontwikkelen? 

Kosten

Het symposium is gratis. Wel fijn als je eerst checkt of je daadwerkelijk kunt komen, want er worden wel kosten gemaakt. 

Vragen?

Bijvoorbeeld of het symposium wat voor jou is? Stel ze gerust! Wij helpen je graag. Je kunt ons mailen via prognoses@stowa.nl

Dit symposium wordt georganiseerd door de Community of Practice afvalwaterprognoses, een samenwerkingsverband van professionals, STOWA en het Waterschapshuis.