Skip to main content Skip to main nav
Skip to agendaresultaten filter

Webinar ‘De kracht van AI en citizen science met waterdiertjes.nl’

Meer, betere en objectieve data over het voorkomen van macrofauna om waterkwaliteit in kaart te brengen. Dat is het doel van een bijzonder project waarin onderzocht wordt of het mogelijk is om foto’s van burgers via waterdiertjes.nl met behulp van AI-technieken te valideren. In dit webinar presenteren we de achtergronden van het project en gaan we na wat deze data voor waterbeheerders kan betekenen.

Aanmelden

Veel mensen kennen de app ObsIdentify, waarmee je flora en fauna eenvoudig op naam kunt brengen via een foto. Maar hoe goed werkt deze beeldherkenningstechnologie eigenlijk voor macrofauna? En wat gebeurt er als we een citizen science-platform zoals Waterdiertjes.nl koppelen aan deze technologie en de beelden vervolgens vastleggen en laten valideren via Waarneming.nl?

Met deze aanpak kunnen waterschappen beschikken over meer, betere én objectievere data over macrofauna. Deze gedachte vormde de aanleiding voor een nieuw innovatieproject dat begin dit jaar is gestart, gefinancierd door de TAUW Foundation en STOWA.

Doel van het project is om de kwaliteit van beeldherkenning van macrofauna te beoordelen en te onderzoeken hoe scholieren, burgers en professionals het gebruik ervan ervaren. Waterschap Aa en Maas en Waterschap Drents Overijsselse Delta voeren pilots uit om de meerwaarde van betere data te verkennen en te koppelen aan toepassingen voor monitoring en beleid.

In dit webinar presenteren we graag de opzet van het project en delen we de eerste ervaringen. We gaan graag met geïnteresseerden in gesprek over de toepassingsmogelijkheden van slimme citizen science binnen het werk van waterschappen. 

Programma

Jorne Grolleman (projectleider, GLOBE Nederland) trapt het webinar af met een introductie van het project en de ambitie om AI, citizen science en waterkwaliteit samen te brengen.

Django Brunink (onderzoeker, Naturalis) neemt ons mee in de werking van het AI-algoritme achter ObsIdentify: hoe herkent een computer een waterdiertje?

David Tempelman (Semblis / Waarneming.nl) laat zien hoe citizen science en beeldherkenning in de praktijk werkt, en wat er komt kijken bij het verzamelen én valideren van waarnemingen van macrofauna.

Sam Minekus (ecoloog, Waterschap Aa en Maas) en Juriaan Moonen (ecoloog, Waterschap Drents Overijsselse Delta) vertellen over de kansen van AI-ondersteunde monitoring en hoe dit helpt bij ecologische beoordeling en beleidsvraagstukken.