Skip to main content Skip to main nav

17 september 2018

Kansenkaarten TEO

Nederland moet van het gas en aan alternatieve energiebronnen. Zon en wind komen daarvoor in aanmerking. Maar ook thermische energie uit oppervlaktewater (TEO) kan een bijdrage leveren aan het vergroenen van onze energievoorziening. Kansenkaarten laten zien waar er mogelijkheden liggen.

Van de huidige energievraag is ongeveer dertig procent nodig voor het verwarmen van gebouwen en ruimten. Momenteel wordt dit nog vrijwel uitsluitend verzorgd door aardgasinstallaties. Warmte (en koude) uit oppervlaktewater kan een substantiƫle bron van duurzame warmte zijn als alternatief voor aardgas.

Uit schattingen komt naar voren dat TEO kan voorzien in ca. 12 procent van de warmtevraag en 54 procent van de koudevraag in Nederland. Het is daarmee een prominent alternatief voor aardgasvrije wijken.

Bijkomend voordeel van TEO is de zeer beperkte ruimtelijke impact die het heeft. Ook kan TEO een positieve invloed uitoefenen op hittestress en de waterkwaliteit in bebouwd gebied, omdat het leidt tot stroming, beluchting en afkoeling van het oppervlaktewater.

Op www.stowa.nl/teo leest u meer over deze hernieuwbare bron van schone energie. Daar vindt u ook kansenkaarten, met daarop de gebieden die in potentie geschikt zijn voor het benutten van warmte uit oppervlaktewater.