Skip to main content Skip to main nav

8 mei 2025

Nieuwe innovatieve projecten van start met steun uit stimuleringsbudget waterschappen

Tijdens een recente beoordelingsronde van het Stimuleringsbudget Emissiebeperking Open Teelten en Veehouderij – dat STOWA beheert namens de waterschappen – zijn twee veelbelovende projecten goedgekeurd. Beide dragen bij aan het terugdringen van de uitstoot van nutriënten naar het oppervlaktewater en versterken de verbinding tussen innovatie en praktische toepassing op het boerenerf.

Om de waterkwaliteit in land- en tuinbouwgebieden te verbeteren, ondersteunen de waterschappen de agrarische sector met financiële bijdragen aan projecten die emissies van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen verminderen en bijdragen aan een betere waterkwaliteit.

Precisiebemesting met druppelirrigatie

Het eerste goedgekeurde project richt zich op de toepassing van ondergrondse druppelirrigatie in combinatie met fertigatie – het toedienen van meststoffen via irrigatiesystemen – in de ruwvoerteelt. Voer- en adviesbedrijf GIJS voert dit onderzoek uit op het Melkvee Innovatie Centrum Klaver4. In 2024 is op een perceel met grasland gestart met een meerjarige proef waarin ondergrondse druppelirrigatie wordt gebruikt voor het toedienen van zowel water als gefilterde drijfmest.

Deze aanpak vervangt de traditionele bovengrondse bemesting en maakt het mogelijk om het gewas nauwkeurig en op het juiste moment te voeden. De verwachting is dat dit leidt tot minder verdamping, een afname van de uitspoeling naar het grondwater (tot 40%) en een reductie van ammoniakemissie. 

Slimme klep voorkomt erfemissie

Er is ook een bijdrage is toegekend aan de doorontwikkeling van een sensorgestuurde klep van Bosch Beton, in samenwerking met Broos Water, Sensileau en een groep melkveehouders. In de eerdere fase werd een systeem ontwikkeld dat automatisch onderscheid maakt tussen schoon regenwater en vervuild percolaatwater of perssap bij voeropslagen. Het systeem zorgt ervoor dat vervuild water wordt opgevangen en niet in het oppervlaktewater terechtkomt. Dit project laat zien dat een sensorgestuurde klep in de praktijk effectief bijdraagt aan emissiereductie van nutriënten in het oppervlaktewater.

Dankzij de bijdrage uit het Stimuleringsbudget wordt het systeem verder doorontwikkeld, zodat het in de praktijk onder verschillende omstandigheden betrouwbaar kan worden ingezet. Het doel is om het systeem breed toepasbaar te maken voor melkveehouders. 

Volgende aanvraagronde

Heb jij ook een vernieuwend project(idee) dat bijdraagt aan schoner water in de landbouw? Dien jouw aanvraag in! De eerstvolgende beoordelingsronde vindt plaats op 30 juni 2025. Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 2 juni 2025. De regeling is bedoeld voor onderzoeksinstellingen, (koepel)organisaties én agrariërs die samen werken aan slimme oplossingen om de emissies van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen te verminderen.

Meer informatie over de regeling en de voorwaarden is te vinden op deze pagina. Vragen? Neem dan contact op met de secretaris van het Stimuleringsbudget, Daisy Bosse, via 06-16088001 of mail naar dbosse@ltonoord.nl.