Skip to main content Skip to main nav

Robotmol

In dit project wordt gewerkt aan de ontwikkeling en het testen van een kleine robot om het gangenstelsel en de omvang van dassenburchten en mogelijk ook beverburchten in beeld te brengen en in te meten. In dit project werkt STOWA samen met Waterschap Aa en Maas en Brabantse Delta.

Waterbeheerders zijn we druk bezig om graverij door dassen en bevers in, en grenzend aan hun dijken onder controle te krijgen. Het begint bij detecteren (bij de das een stuk makkelijker dan de bever). Maar als je een ingang hebt gevonden en je kunt niet zien hoever het hol of holenstelsel doorloopt, hoe schat je dan de urgentie in? The Fieldwork Company gaat hier in dit poject apparatuur voor ontwikkelen.

Bij Waterschap Aa en Maas hebben ze hiervoor een bestuurbaar voertuigje met camera uitgetest in twee leegstaande dassenholen. Daarbij werden ook gelijk de dimensies ingemeten. Er zijn in dit project praktische maar ook ecologische en juridische hobbels te nemen (bijv. onderzoeken van bewoonde holen), maar de eerste resultaten zijn veelbelovend.