Skip to main content Skip to main nav

Handreiking herstel bij een watercrisis

De Handreiking herstel bij een watercrisis geeft waterbeheerders praktische en concrete handvatten voor een effectief herstelproces. Hierbij wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan het voorbereiden van de organisatie op de herstelwerkzaamheden. De handreiking is gebaseerd op bestaande literatuur, praktijkervaringen en gesprekken met waterbeheerders. Het biedt een overzicht van herstelelementen die binnen de verantwoordelijkheid van de waterbeheerder vallen.

In juli 2021 werden grote delen van Limburg en aangrenzende regio’s getroffen door extreme neerslag, met overstromingen en wateroverlast tot gevolg. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelde naar aanleiding van deze gebeurtenissen de Beleidstafel Wateroverlast en Hoogwater in. Het doel was te leren van deze rampen het verder versterken van onze waterveiligheid. Eén van de adviezen van de Beleidstafel was het uitbreiden van de bestaande lagen binnen de meerlaagsveiligheidsystematiek met de laag ‘herstel’. Dit omdat schade als gevolg van een watercrisis niet altijd is te voorkomen, zeker met het oog op klimaatverandering en extreme weersomstandigheden.

Het programma Professionaliseren Instandhouden Waterkeringen (PIW) – een samenwerking tussen de STOWA en Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving – heeft de opdracht gegeven een handreiking met checklist te ontwikkelen die invulling geeft aan het herstelproces, met als doel om waterbeheerders in Nederland te ondersteunen bij het voorbereiden en uitvoeren van herstelmaatregelen na een watercrisis. Deze handreiking biedt een gestructureerde aanpak voor het herstelproces, met aandacht voor de organisatie, communicatie, waterstaatswerken, psychosociale zorg, ecologie en milieukwaliteit, financiële en juridische aspecten, en evaluatie.

Deze handreiking is een eerste versie en gaat de komende jaren verder worden uitgebreid en verfijnd, op basis van praktijkervaringen en nieuwe inzichten. Aan alle waterbeheerders daarom de oproep deze handreiking te testen binnen hun organisatie en feedback te verzamelen voor een volgende versie.