Skip to main content Skip to main nav

Harkos. Demonstratieproject met continu aeroob korrelslib

In dit project wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de biologische zuiveringscapaciteit van bestaande conventionele actiefslibinstallaties uit te breiden. Dat gebeurt door de voordelen van aeroob korrelslib uit de Nereda®-technologie te benutten in een volcontinu proces in plaats van batchgewijs zoals bij Nereda. Op rwzi Wijk bij Duurstede vindt hiervoor een proef plaats.

Continu aeroob korrelslibtechnologie maakt het mogelijk om, met minimale aanpassing van continue conventionele actiefslibinstallaties, de voordelen van aeroob korrelslib uit de Nereda®-technologie te kunnen benutten. Dit zonder dat de zuivering hoeft te worden omgebouwd naar een sequencing-batchreactorconfiguratie. De voordelen betreffen het vergroten van de hydraulische en biologische zuiveringscapaciteit zonder extra ruimtebeslag, productie van hoogwaardige biopolymeren (Kaumera®) en energiebesparing. 

Het Hoogheemraadschap van Delfland, Hoogheemraadschap van Rijnland, Evides Industriewater, Delfluent Services, Royal HaskoningDHV en de Technische Universiteit Delft zijn in het najaar van 2016 een onderzoek gestart naar de vertaling van Nereda®-technologie naar continue installaties. De stip op de horizon is de beoogde toepassing op awzi Harnaschpolder en actiefslibinstallaties in het algemeen. 

In een kleinschalige proef op rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) Harnaschpolder van het Hoogheemraadschap van Delfland is reeds geëxperimenteerd met uitbreiding van de zuiveringscapaciteit via gebruik van de continue-korrelslibtechnologie. Dat leverde hoopvolle resultaten op. Het in samenwerking met TU Delft ontwikkelde proces laat zuiveringsbacteriën groeien als korrelslib, maar maakt gebruik van de bestaande procesonderdelen. In de proefopstelling kon tot twee keer zoveel biomassa (zuiveringsbacteriën) in de installatie worden gehouden, waarmee een toename van de zuiveringscapaciteit met 50 tot 100 procent werd behaald. Tegelijkertijd namen de hoeveelheid organische verontreinigingen en de nutriënten stikstof en fosfor in het effluent af. De in dit project samenwerkende partijen hopen deze resultaten nu in een praktijksituatie te kunnen herhalen. Bij een succesvol onderzoek kan deze innovatie ook op andere rwzi’s worden toegepast.

Als deze innovatie ook op praktijkschaal werkt, betekent dit dat de zuiveringscapaciteit van bestaande rwzi’s structureel toeneemt, en de levensduur en dus ook de afschrijving van huidige installaties verlengd wordt. Bovendien vermindert het de druk op de uitvoeringscapaciteit en de krappe arbeidsmarkt. Om dit te onderzoeken wordt er een proef uitgevoerd op een rwzi van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, in Wijk bij Duurstede. Medio 2026 zal op de rwzi een drie jaar durend praktijkonderzoek starten. Al na één jaar worden de belangrijkste resultaten verwacht. Deze kunnen eventueel leiden tot een tussentijdse aanpassing van de onderzoeksopzet, of mogelijk al ingezet worden bij renovatieplannen van andere zuiveringen. Omdat STOWA deelneemt in het samenwerkingsproject, profiteren alle waterschappen van dit innovatie-traject.