CoP & Programma Professioneel Afvalwatertransport
De Community of Practice (CoP) Professioneel Afvalwatertransport bestaat uit vakmensen binnen de afvalwatersector die projecten initiëren en input leveren om vanuit de praktijk het afvalwatertransport verder te professionaliseren.
Het Programma Professioneel Afvalwatertransport (PAT) is een praktijkgericht programma. Het heeft als doel het beheer van het afvalwatertransport in Nederland zo te verbeteren dat het nu en ook in de toekomst is gewaarborgd. Belangrijk element daarin is de verbetering van de samenwerking tussen álle partijen die zich bezighouden met afvalwatertransport, zoals waterschappen, gemeenten, adviesbureaus, aannemers, inspectiebedrijven en kennisinstituten.
Projectcode |
435.067 |
Thema |
Diversen, Diversen |
Startdatum |
|
Tags |
afvalwatertransport Community of Practice riolering stedelijk waterbeheer waterketen |
In Nederland ligt ongeveer 16.000 kilometer aan afvalwaterpersleidingen, 100.000 km vrijvervalriool en 29.000 km drukriool. Via deze leidingen wordt afvalwater ingezameld en afgevoerd naar rioolwaterzuiveringen. Waterschappen beheren 8.000 kilometer persleidingen en enkele honderden kilometers vrijvervalriool met als functie transport. Gemeenten beheren de andere leidingen, die zowel een inzamelings- als transportfunctie hebben. Verder hebben waterschappen 2.300 grote rioolgemalen onder hun hoede; gemeenten zijn verantwoordelijk voor 15.000 kleinere rioolgemalen en ruim 140.000 drukpompen. Bij elkaar vertegenwoordigt dit een vervangingswaarde van ruim 100 miljard euro exclusief BTW (10-20% waterschappen; 80-90% gemeenten).
Het ondergrondse netwerk van pers- en vrijvervalleidingen met een transportfunctie is deels aangelegd in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw en toe aan vervanging. Op plekken waar de bodem gevoelig is voor zetting neemt het risico toe op verzakken en breken van leidingen. En er zijn meer uitdagingen op het gebied van afvalwatertransport, zoals een tekort aan personeel, de toenemende verstedelijking waardoor de ondergrond steeds voller raakt, de energietransitie, de gevolgen van klimaatverandering, digitalisering en de toenemende behoefte aan verantwoording door de overheid.
Gemeenten en waterschappen pakken het beheer van afvalwatertransport tot nu toe elk op hun eigen manier aan. Door intensiever samen te werken en te leren van elkaars successen en tegenslagen, zorgen we gezamenlijk voor betrouwbaar, toekomstbestendig afvalwatertransport. Landelijke samenwerking voorkomt dat we steeds opnieuw het wiel uitvinden. Het gebruik van gemeenschappelijke kaders en begrippen levert beter meetbare resultaten op.