Biological phosphate removal under denitrifying conditions. RWZI 2000
In het project "Anaërobe/Denitrificerende defosfatering (Biological Dephosphatation under anaerobic/denitrifying conditions)" is de mogelijkheid van een volledige integratie van biologische stikstof- en fosfaatverwijdering onderzocht. Deze integratie is gebaseerd op microorganismen die onder denitrificerende condities fosfaat kunnen opnemen. Het belangrijkste voordeel van dit proces is dat er minder CZV nodig is voor de nutriënteneliminatie; daarnaast zijn het energieverbruik (voor beluchting) en de slibproductie lager. Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van het programma RWZI 2000.
Publicatienummer |
1994-12 RWZI 2000 |
Thema |
Waterkwaliteit, Realiseren van ecologische waterkwaliteitsdoelen (KRW) |
Datum |
|
Het project is in 1993 gestart en was gebaseerd op eerder onderzoek naar de mogelijkheid van denitrificerende defosfatering (NOVEM 51120/1610). Dit project had tot doel om, naast het verwerven van kennis betreffende de stoichiometrie en kinetiek van denitrificerende defosfateerders, ook de mogelijkheden te onderzoeken voor diverse uitvoeringsvormen van zuiveringsprocessen, waarin deze organismen optimaal worden gebruikt.
Het onderzoek is hoofdzakelijk in laboratoriumopstellingen (SBR reactoren met synthetisch afvalwater) van de vakgroep Bioprocestechnologie van de TU-Delft uitgevoerd. Ook zijn twee r.w.z.i's in beschouwing genomen om het optreden van denitrificerende defosfatering in de praktijk te bestuderen. Dit laatste is in samenwerking met het Zuiveringschap West-Overijssel uitgevoerd. In het kader van dit project is in samenwerking met ingenieursbureau Haskoning een feasibilitystudie uitgevoerd naar de mogelijkheden van gescheiden slibsystemen waarin denitrificerende defosfatering wordt gebruikt (NOVEM project 351230/1710).