Skip to main content Skip to main nav

Geautomatiseerd Draaiboek Hoogwater; gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding van het Geautomatiseerd Draaiboek Hoogwater.

Waterkeringbeheerders zijn tijdens hoogwater verantwoordelijk voor de standzekerheid van de waterkering. Tijdens de hoogwaters van eind 1993 en begin 1995 werden de waterkeringbeheerders langs de Rijntakken en de Maas geconfronteerd met omvangrijke, complexe en moeilijk beheersbare informatiestromen.

Om de beheersbaarheid van hoogwatersituaties te verbeteren werken de beheerders met draaiboeken hoogwater. Op initiatief van enkele waterkeringbeheerders in Noord-Brabant en Gelderland is door de STOWA in 1999 een start gemaakt met de ontwikkeling van het Geautomatiseerd Draaiboek Hoogwater (GDH), een hulpmiddel dat de beheersbaarheid van de informatie nog verder verbetert.

Het Geautomatiseerd Draaiboek Hoogwater (GDH) is een computerprogramma dat waterkeringbeheerders in staat stelt om de complexe informatiestromen tijdens hoogwater beter te beheersen. Het GDH bevat alle informatie van de bestaande papieren draaiboeken hoogwater. met als belangrijkste onderdeel de acties die nodig zijn als bepaalde waterstanden worden overschreden. Het GDH verwerkt de ingevoerde waterstandsinformatie, adviseert de gebruiker over fase-overgangen en zorgt ervoor dat alleen de relevante informatie op het scherm staat. De gebruiker houdt in het GDH de status van de acties bij; als een actie niet op tijd wordt uitgevoerd, kan het GDH een waarschuwing geven op het scherm, maar ook de uitvoerder van de actie waarschuwen per e-mail of sms.

Dit onderzoek maakt deel uit van het STOWA onderzoeksprogramma waterkeringen en is voor 50% gefinancierd door de waterschappen en voor de andere helft door de Dienst Weg en Waterbouw van Rijkswaterstaat.