Symposium Slim Malen

Op 14 maart 2019 staat het nieuwe malen op de agenda. We bespreken met elkaar wat de resultaten zijn van het project Slim Malen en mogelijkheden om het waterbeheer slimmer, flexibeler en duurzamer te maken. Wordt malen op zon en wind de nieuwe standaard?

Aanmelden

Gemalen verbruiken na rwzi’s de meeste energie in het regionale waterbeheer. Jaarlijks gaat het om 150 gigawattuur – het equivalent van 45 duizend huishoudens. Met ‘Slim Malen’ kan daar 20 procent op bespaard worden.  Dat levert de waterschappen behalve geld ook een mooie besparing op de CO2-uitstoot op!

Waterschappen maken al gebruik van datasystemen om het beste moment te bepalen waarop boezem- en poldergemalen worden aan- en uitgezet. Deze houden rekening met zaken als weervoorspellingen, wateroverschotten en energietarieven (dag-nacht). Slim Malen gaat een stap verder. Er kan nu  ook rekening gehouden worden met het aanbod schone energie op de energiemarkt, variaties in de opvoerhoogte en het pomprendement. Slim Malen zorgt ervoor dat er minder gemalen hoeft te worden. En als er moet worden gemalen, gebeurt dat met optimaal gebruik van  het (duurzame) energieaanbod.

Wat gaan we doen?

In het ochtendprogramma bespreken we de resultaten van het project Slim Malen, zowel vanuit het perspectief van de waterbeheerder als van de energiemarkt. Verder bieden we een doorkijk naar het waterbeheer van de toekomst. ’s Middags is het tijd voor verdieping. Dat doen we met presentaties en workshops over Slim Malen pilots en andere initiatieven in polders en riviergebieden. Hiernaast komt er een specifieke sessie voor energie-inkopers en een sessie die dieper ingaat op de techniek die Slim Malen mogelijk maakt: RTC Tools.

Slim Malen gaat vooral over CO2-uitstootreductie. Daarom is er bewust gekozen voor een goed bereikbare locatie en een vegetarische lunch.

Meer weten?

Kijk op www.slimmalen.nl.

Op de hoogte blijven

Wilt u op de hoogte blijven van de programma's, projecten en bijeenkomsten van STOWA? > Meld u direct aan voor onze digitale nieuwsbrief

 

Wat is slim malen?